Marea fostă zonă industrială a orașului Brașov se întinde pe jumătatea sa de est, de la extrema nordică până la sud. Dar, precum descriem aici, au existat fabrici și în celelalte cartiere ale sale, inclusiv în centrul vechi respectiv în noul centru civic. Pozele prezentate în aceste note au fost realizate de autoare între august – octombrie 2021. Sursele și anii altor imagini și capturi din google maps sunt menționate în descrierea acestora.

I. ZONA DE NORD

  1. Cele 120 de hectare pe care UZINA TRACTORUL cu peste 20000 de angajați s-a întins înainte de 1990, s-au transformat, din 2012 încoace, în terenul celei mai impresionante dezvoltări imobiliare din orașul Brașov, și nu numai. Înainte cu câțiva ani, în 2007, proprietarul acestui teren generos a devenit SC Flavus Invest SRL București (deținută de fondul britanic de investiții Centerra Capital Partners), rolul acesteia fiind să lichideze SC Tractorul. Dezvoltările imobiliare ulterioare au fost realizate de alte companii: Immochan, ulterior Ceetrus (Coresi Shopping Resort); Kasper Development (Coresi Residence Avantgarden); Ascenta Imobiliare (Coresi Business Park). Partea de shopping și cea rezidențială este despărțită de str. Zaharia Stancu, realizată de primărie ca sprijin pentru aceste dezvoltări. În zona de business, mai există clădiri vechi ale uzinei, precum este și marea hală de sudură din setul de poze de mai jos, unele goale și/ sau în ruine, altele închiriate unor mici firme.
  • alt text

Pe partea opusă a DJ103 (str. 13 Decembrie), crescând și datorită atractivității complexului Coresi de vizavi, pe un fost teren cu funcții agricole și cu actualele proprietăți fragmentate ale peste 10 dezvoltatori imobiliari, azi sunt date în folosință sau sunt încă în lucru o mulțime de ansambluri rezidențiale, precum: Topzone 2, Top City Residence, Platinium Residence, Dynamic Residence, Iris Residence, Victory, Rainbow și Lior Residence de Casa Nobel, Ozone Residence, Mosaic Residence, Stone Park, Sinuhe, Grandis, Isaran 3, Valcom, Maurer, Bella Vista, Blue Residence. Împreună ele constituie cartierul Tractorul Nou. Față de aranjamentul spațial complex Coresi, Tractorul Nou exemplifică dezvoltarea haotică, nereglementată nici de colaborările dintre diverșii dezvoltatori sau micii proprietari de terenuri agricole, dar nici între aceștia și primărie.  

La vest de cartierul Tractorul Nou, Maurer Imobiliare a construit pe un fost câmp integrat în oraș cartierul Noul Bartolomeu sau Bartolomeu Nord, localnicii numindu-l cartierul Avantgarden după numele ansamblurilor sale rezidențiale realizate în mai multe faze. Într-una din pozele de mai jos, în zare se observă și conturul celor două centre de cercetare (Institutul de Cercetare al Universității Transilvania, precum și un Centru de afaceri si transfer tehnologic al primăriei), semne că primăria dorește să susțină dezvoltarea începută în zonă și cu inițiative proprii, derulând acum și procedurile pentru construcția unui spital regional.

Ansamblurile rezidențiale Avantgarden din Bartolomeu Nord se disting clar de cartierul Bartolomeu vechi. Aceasta este o zonă mai degrabă de case, dar și cu o veche carieră de piatră, cu câteva hale industriale, o zonă cu locuințe precare și o așezare informală la capătul străzii Carierei.

2. La est de cartierul Bartolomeu Vechi, sau – privind dinspre ansamblul Coresi -, la vest de Calea București, pe str. Stadionului se afla uzina FARTEC, producătoare de produse din cauciuc. Privatizată în 1991, mult mai târziu, pe locul ei s-a construit ansamblul imobiliar Alphaville Arena, după ce grupul Alphaville din Brașov a obținut în 2017 autorizația pentru demolarea ei.

3. La nord de fosta Uzină Tractorul se întinde (încă) vechea platformă RULMENTUL, dar fără activitatea de producție de odinoară. Acţionarul majoritar al uzinei fiind statul, aceasta a fost lichidată de AVAS în 2008. În decembrie 2008, fondul de investiţii spaniol Swiss Financial Corporation a cumpărat Rulmentul prin firma Resort Tâmpa SRL. Însă planul său de a construi acolo un cartier rezidențial nu s-a realizat. În 2016, firma Dacia Plant a construit două centre de conferinţe şi un hotel pe o parte din fosta platformă Rulmentul, ele funcționând sub umbrela Lux Divina. Alte câteva hale ale fostei fabrici sunt închiriate unor firme pentru depozite,  în timp ce multe spații construite sunt goale și degradate. Datorită faptului că în 2014 Primăria Municipiului Brașov a putut prelua în contul datoriilor la bugetul local cea mai mare parte a halelor Rulmentul și apoi a devenit proprietarul acestora printr-o hotărâre guvernamentală, administrația publică locală a început demersuri de regenerare urbană pe acest teritoriu, în mod particular urmărind realizarea unui parc. Ea a scos la licitație întocmirea acestei documentații pentru reconversia urbană în octombrie 2021.

II. ZONA DE SUD

În polul sudic al orașului se întind două platforme industriale învecinate:

  1. Fabrica metalurgică METROM, cu o producție restrînsă de produse plate neferoase grele si de produse militare, dar și cu hale închiriate pentru mai multe firme, funcționând azi ca un Parc Industrial.

2. Vizavi de METROM și de vechiul stadion ICIM Brașov se află în construcție ansamblul imobiliar Urban Plaza, realizat de dezvoltatorul Urban Invest pe terenul fostei ÎNTREPRINDERI DE CONSTRUCȚII INDUSTRIALE ȘI MONTAJ, pe str. Carpaților.

3. Colosul industrial ROMAN, vechea STEAUA ROȘIE, cu câteva clădiri întreținute la strada Carpaților (inclusiv vechea clădire de birouri) însă fără producția industrială veche de autoutilitare. La colțul străzilor Carpați și Panselelor fosta cantină Roman este funcțională, fiind folosită pentru diverse evenimente, iar dincolo de ea, o veche clădire a uzinei găzduiește în chirie sala de sport Grand Fitness Astra. Pe latura uzinei cu str. Poienelor, o parte din clădirele sale vechi sunt îmbrăcate, iar cealaltă parte este despărțită de stradă printr-un înalt gard opac. În interiorul teritoriului, închiriate fiind unor firme, există ale câteva clădiri mai întreținute, dar majoritatea fostului patrimoniu industrial este în ruine.  

Pe lângă spațiile de producție, birouri și cantina muncitorilor, Uzina Steaua Roșie avea pe vremuri și o școală profesională, precum și cantina și căminele elevilor (cele din urmă în cinci clădiri distincte). În momentul vizitei noastre, pe o parte a acestui teritoriu se afla sediul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Brașov și o hală de depozitare a ei, precum și un centru pentru persoanele fără adăpost în construcție, dar se puteau observa și activități de renovare din partea unor firme imobiliare active în oraș, precum arată pozele de mai sus.                                                     

Ultimul set de poze de mai sus arată că vizavi de capătul de Vest al fabricii ROMAN, pe str. Poienelor, se înalță două noi blocuri: Barcelona Residence (finalizat) și Noble Residence (în construcție). Dar au apărut noi dezvoltări și înspre Nord de Roman, dincolo de str. Laminoarelor, unde vechea uzină se învecina cu vechiul cartier de blocuri muncitorești numită Noua, mai precis pe str. Nucului, și anume: Noua Residence și Transilvania Residence

III. ÎN INTERIORUL ORAȘULUI

În afară de extremele de Nord-Est și de Sud-Est ale orașului, în interiorul teritoriului său existau și alte fabrici pe vremuri, chiar în apropierea zonelor sale centrale, care de curând au fost transformate în obiective ale dezvoltării imobiliare. Spre exemplu: 

  1. Pe cele 2 hectare de pe Str. Hămanului, aproape de centrul civic, unde funcționau trei fabrici (LUBRIFIN, de uleiuri; LEMEXIM de lemne; și IUS, scule de mână profesionale) există un PUZ aprobat pentru blocuri de locuințe, servicii, hotel și birouri. Încă nu este nimic demarat, dar sunt în analiză câteva propuneri de construcție, inclusiv idei noi ale primăriei de a face acolo un parc urmărind dobândirea terenului de la proprietari prin diverse proceduri. 

2. Uzina HIDROMECANICA, fostă producătoare de motoare și turbine, de pe Bul 15 Noiembrie 1978 a fost demolată după ce în 2015 i s-a declarat falimentul, iar din 2018, pe terenul său, AFI Europe a început construcția Centrului Comercial AFI.

3. În 2014, Compania Mondelez România a decis să construiască un hotel pe terenul fostei FABRICI DE CIOCOLATĂ din apropierea centrului istoric, pe Strada De Mijloc, demolată între 2014-2015. Vechea fabrică de ciocolată a fost transformată în SC Poiana după 1990 și a fost cumpărată în 1994 de Compania Multinaţională Kraft Foods, care și-a încetat activitatea în 2009.

4. Fabrica NIVEA din aproprierea Centrului Civic al Brașovului, renumită pentru produsele sale și pe plan internațional, a fost preluată de firma americană Colgate-Palmolive începând cu 1993. În 2007, compania a decis mutarea producției în Polonia, închiderea fabricii din Brașov și închirierea spațiilor pentru birouri.

5. Fosta FABRICĂ DE VAR, situată în apropierea înstăritului cartier Valea Cetății sau Răcădău a făcut loc unui centru comercial de cartier cu un magazin Carfour, azi centrul Magnolia. O vreme, în fața magazinului, în parcare, un pietroi uriaș stătea în amintirea fabricii de var, precum arată imaginea de captură google din 2018 de mai jos. În spațiul dintre străzile Someșului,  Vasile Alecsandri, Carpaților, precum și Bd-ul Muncii, unde era localizată această fabrică, în 2016 Wallberg Properties a construit ansamblul rezidențial premium Sunnyville (în Arad, această companie a construit în 2018 ceea ce ea a denumit Bourgeois Residence, “o adevărată casă burgheză modernă”). În Brașov, tot în clasa premium de imobiliare rezidențiale destinate pentru o clientelă de elită, intră și blocul realizat de dezvoltatorul Cosmopolit din apropiere, numit Complex Cosmopolit Zenit, pe str.  Carpaților 15-17.

6. Fosta Întreprindere de textile CARPATEX  (privatizată în 1995 și transformată într-un centru de afaceri), este în așteptarea unor noi transformări și investiții, spațiile sale fiind acum închiriate mai multor firme, precum arată pozele de mai jos. Perimetrul situat într- zonă de case vechi, este împrejmuit de străzile Nicolae Titulescu, Dorobanților și Karl Lehman.                                  

 

                 

IV. ALTE ZONE PERIFERICE

  1. La ieșirea din oraș către capitală, pe Calea București nr. 318, pe locul FABRICII DE POSTAV, din 2019se află spitalul privat Sfântu Constantin, al cărui beneficiar este un medic local.
  2. Tot pe Calea București, fosta Fabrica de Bere CIUCAȘ funcționează sub brandul Ursus Breweries.
  3. Fosta FABRICA DE JENȚI de pe Calea București este lăsată în paragină.

În final, să menționăm și alte câteva foste unități economice din Brașov, care azi nu mai funcționează, dar despre transformarea cărora în situri de dezvoltări imobiliare deocamdată nu sunt accesibile informații:

  1. Centrala Electrică de Termoficare, înființată în 1986 pentru a asigura agentul termic pentru toate marile uzine ale Brașovului și populației, se află în procedură de insolvență din 2011, unicul acționar al acestei societăți fiind Consiliul Local Brașov. În prezent lichidatorul judiciar desemnat de instanță realizează vânzarea CET-ului.
  2. Uzina 2, de pe str. Zizinului. Cartierul din care face parte este numit din când în când cartierul Uzina 2, el fiind de fapt cartierul industrial Zizin, desfășurat pe partea de mijloc a Brașovului, între zona industrială de Nord și de Est a orașului. Cantina, liceul cu internatul și atelierele, și însăși fabrica Uzina 2, azi sunt în paragină, spațiile celei din urmă fiind scoase la vânzare pe părți. Această zonă industrială sumbră este și zonă rezidențială: vizavi de uzină au fost construite căminele de nefamiliști pentru muncitori, dintre care azi unul este bloc de locuințe sociale aflate în administrația Direcției de Asistență Socială a primăriei Brașov, iar celelalte au fost vândute.