Bârladul este un municipiu în partea de sud a județului Vaslui, unul dintre cele mai sărace județe la nivel național, la granița cu Republica Moldova. Bârladul a fost dintotdeauna un centru cultural, economic, industrial mai mare decât municipiul Vaslui, care l-a înlocuit drept reședință de județ începând din anul 1968 odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a țării.

Am ales acest studiu de caz din mai multe motive, pe care le prezentăm în punctul A al lucrării de față. Caracteristicile Bârladul fac acest oraș, și, respectiv, Bârlad Value Centre, un studiu de caz interesant pentru proiectul nostru. Ne întrebăm de ce fondul de investiții cu capital global Prime Kapital a decis să vină la Bârlad și să dezvolte un centru comercial; încercăm să identificăm din condițiile (istorice, socio-economice locale/naționale și globale, politice și instituționale naționale și locale) care au facilitat această dezvoltare;
încercăm să identificăm din actorii social-politici care au facilitat această dezvoltare.
În aceste note, schițăm o primă etapă de organizare a principalelor observații (punctul B), din principalele surse de informare (punctul D), pentru analiza pe care o vom dezvolta în lunile viitoare (eventuale linii de analiză prezentate la punctul C).