Acest video este partea a patra din seria de prezentări prin care echipa cercetării REDURB (https://redurb.ro/) prezintă volumul lor colectiv Uneven real estate development in Romania at the intersection of deindustrialization and financialization (Routledge, 2024).
În această înregistrare, al doilea episod care prezintă capitolul trei al cărții, autoarele Ioana Florea și Enikő Vincze discută despre financializarea inegală a dezvoltării imobiliare ca fenomen global privit prin exemplul orașelor Cluj și Iași.
Se introduce conceptul dezvoltării inegale manifestate la diverse nivele, și se discută comparativ despre cele două orașe prin câteva date statistice.
Apoi, în cazul orașului Cluj se prezintă trei dimensiuni ale dezvoltării imobiliare și financializării sale, iar în cazul orașului Iași se discută despre riscurile investițiilor imobiliare.
Cuprins:
00:00 Introducere.
02:10 Dezvoltarea teritorială inegală, indicele de accesibilitate a locuințelor și strategii de diminuare a riscurilor.
11:55 Cluj și Iași: procentul angajaților în sectorului dezvoltării imobiliare și al profitului realizat în acest sector, bănci, fonduri de investiții înregistrate, procentul creditelor imobiliare din totalul creditelor, tranzacții imobiliare înregistrate la ANCPI.
16:17 Cazul Cluj-Napoca: reinventarea orașului pentru atragerea investitorilor, restructurarea post-industrială a orașului susținută de planificarea urbană, contribuția regenerării platformelor industriale la financializarea dezvoltării imobiliare.
30:55 Cazul Iași: riscuri diferite pentru diferite proiecte, pentru diferite tipuri de terenuri și pentru diferiți actori imobiliari; cum se gestionează și diminuează aceste riscuri prin măsuri ale administrației publice locale și strategiile investitorilor.
47:05 Concluzii: măsurile de diminuare a riscurilor investițiilor de capital ca moduri de facilitare a financializării imobiliare, contribuții ale actorilor globali, naționali și locali la acest proces.